Blessings come in many disguises

Kommunikation sinne till sinne. 2015-11-10
Vulfa 11 år, Lettiskt halvblod.

 

Fråga; Hur mår du?
Tycker att ert samarbete och förståelsen för varandra ökat och att hon inte känner sig spänd på samma sätt i ridningen nu som förr! Känner sig gladare också då hon blir alltmera tryggmed dig och tycker att hon i dag litar änmer på dig och känner stor glädje i er relation och hur den utvecklas. Wulfa själv tycker att hon blivit mera lyhörd eller att du blivit tydligare i din kommunikation då hon tycker att det har blivit lättare att förstå dig. Hon får mer energi och arbetsglädje av att känna så, det gör också att hon lär sig lättare men har en del spänningar i kroppen som försvårar för henne, men hon vill jobba och mår bra av rörelse, samarbete och känslan av samhörighet!

När hon jobbar mera fokuserat så kan hon känna att hon inte riktigt orkar driva på med bakdelen och trampa in under sig med kraft efter en stund. Då kan hon ”kämpa emot” för att kroppen säger ifrån och det blir tungjobbat. Låt henne sträcka lite på sig och börja om igen efter en stund! Du kanske kan varva med andra övningar där hon kan arbeta på annat sätt. Det kan vara så att hon bara blir trött och inte förmår längre stund, eller så finns någon spänning som hindrar. Hon blir trött i länden och spänner till där och i korset, då minskar också hennes rörlighet. Flyttar runt vikt och blir då trött i just det benet eller den muskulatur som får bära mer den dagen. Men jag tycker ändå att hon blivit både rakare och mera liksidigt stark. Hon har också minnen av att ha ont när hon rids och kan av gammal vana spänna till musklerna för att undgå att få ont vid /efter arbete… Ibland kan hon hålla igen i arbetet när gamla minnen väcks, men de är inga stora eller svåra minnen vi måste jobba med, de finns svagt kvar och kan aktiveras ibland under ridning men är inget stort problem.

Verkar tidigare ha gått länge med smärta, obehag och spänningar utan att ha fått hjälp och har utvecklat ett beteende att hålla igen och inte arbeta så att hon tar i eller försöker fullt ut på grund av att ingen förr tog hänsyn till hur hon mådde. Hon har blivit lite försiktig men vågar allt oftare ta i lite till och gå utanför sin komfortzon i arbetet! Hon vill och försöker, hon har nyfikenheten och nu en ökad livsglädje att använda för att komma loss ur gammalt!

 

Fråga; Hur trivs du i din nya box?
Känner sig tillfreds med det nya! Upplevde att förändringen var liten, då hon trodde att den skulle bli större för att matte kändes så spänd över den. Hon väntade på att ”mer” skulle komma men förstår nu att som det är nu, så ska det vara. Trivs bra i stall och med hästar, har lättare i dag för att finna sig tillrätta, då tilliten till matte bara ökar och hon vet att du kommer att låta henne förstå och vara delaktig i det som berör henne. Det gör också att hon kan slappna av och bli tryggare och gladare!

 

Fråga; Hur vill du bli arbetad i dagsläget?
Jag kan inte känna att hon inte skulle kunna stärkas upp mer och själv känner hon nu större entusiasm för att arbeta! Hon litar på att du känner av om och när hon tvekar och att du då lyssnar. Hon är trygg i att du hjälper henne om hon får riktigt ont.


Mer mjukgörande och stretchande övningar mellan rygg och bakdel och även muskelstärkande. Detta kommer också att vara välgörande för ryggmuskulaturen som har lätt för att bli kort och spänd. Även på volter vill hon jobba men gärna långsamt så att hon hinner med att göra rörelsen ordentligt utan att den blir för svår och hon smiter igenom. Länga och korta steg känns också som en bra övning för henne i att lyssna och för er att lära er nyanser i er kommunikation! Så gillar hon ju variation, men det vet du redan!

 

Fråga; Finns det något med mattes obalanser som hon behöver tänka på för att underlätta för dig?
Din oliksidighet blir tydligt då ni arbetar med dressyren, då när också du får ta i så kommer den fram mer. Hon upplever att du är oliksidigt stark i kroppen. När du känner att du också får spänna till kroppen för att klara av att arbeta liksidigt med den så vill Wulfa att ni slappnar av lite. Hon tycker att du blir lite starkare/hårdare i din ridning då och du blir otydligare. Men detta blir bättre efter en stunds arbete på annat, lättsammare sätt.

 

Fråga; Du ska få veterinärbehandling i vä bakben. Känner du själv att det är någon annan stans som du behöver behandlas av veterinär?
Känner lite obehag när jag talar om veterinären. Backar ett par steg, men är inte förskräckt, men ett obehag och en oro finns. Känner av vä framkota, inte värk men en kall känsla och den känns lite klenare. Även hö framknä men inte något som jag i dagsläget upplever som något som måste behandlas, men det är så svårt att avgöra! Förr var Wulfa inte så klar i sin kommunikation med fysiska förnimmelser, men nu tycker jag att hon är öppnare! Det kan bero på att smärta och obehag är mindre och att hon nu vågar vara närvarande och känna hur det känns i kroppen! Kanske även att vi nu haft flera samtal och att hon känner sig tillräckligt trygg för att öppna sig mera.

 

Fråga; Hur föredrar du att lasttränas? Matte kan behöva köra dig till veterinär eller andra behandlingar. Hon vill då att du är lugn och trygg i lastandet och åkandet!
Känns som att det är mycket bättre i dag än det har varit förr. Då finns minnen av att hon fått ögonen övertäckta för att gå på. Det är bättre att lära henne fullt ut att åka och inte lura in henne! Det är ändå som om hon lättare går på om man begränsar hennes valmöjligheter och skärmar av landgången på sidorna. Behöver hon ännu det så börja där och tag långsamt bort det stödet! Hon vill verkligen, men har gamla minen att arbeta sig igenom.

 

Fråga; Matte vill berätta att du alltid kommer att vara tillräckligför henne, även om din kropp kanske inte kommer att kunna belastats så hårt i framtiden! Du behöver aldrig känna otillräcklighet! Matte är helt på det klara med att du gör ditt bästa och det är perfekt för dig och matte. Hon uppskattar dig mycket!
Hon känner sig glad och trygg av dina ord! Men nu är hon sugen på att jobba och utvecklas och ännu en del av gammal rädsla för att ta i verkar ha släppt eller vara nära att släppa, för det finns en större arbetslust och en större känsla av att vilja samarbeta! Den utökade tryggheten inom Wulfa gör att hon vågar att lämna över allt mer av ansvaret för sig själv på dig samtidigt som minskad stelhet och smärta också gör att det är lättare att vara modig och sträcka sig utanför gamla gränser!

 

 Min fina,  vackra, kloka, underbara häst ♥


För lite drygt 2 veckor sen fick jag alltså ta del av ovanstående vilket verkligen sa det motsatte emot
vad jag trodde, då det förra blev bakslag. Sedan dess har jag hursomhelst ökat på arbetet för damen
och stundtals är hon verkligen superfin! Även om fokusen inte alltid är den bästa..
vi jobbar vidare, helt enkelt, Idag har i alla fall Linda Fång varit ute igen och även hon sagt detsamma,
jag vet inte vad jag ska säga. Jag är så glad över att det (för stunden) går åt rätt håll!
Framtill är det en rejäl skillnad på henne, ryggen är mer musklad, hon är mycket jämnare..
ja, bästa hon helt enkelt! Tanken är att jobba på nu framtill dess att hon ska få sprutas underhållande
i vän.bak igen, sen hoppas jag på att det bara kan få hålla sig bra - och gå framåt - utan bakslag.