Floyd & Vulfa

Varning för långt inlägg men.. mailen sen i söndags har nu kommit och ja, jag vill ju självklart
ha dem här för att kunna gå tillbaka/ komma åt dem lätt så.. jag delar helt enkelt av mig av allt här.
Mer personligt blir det inte, helt enkelt. Älskade, underbara djur ♥


Kommunikation sinne till sinne. 2014-10-26
Floyd 7 år, Blandras


Fråga; Hur mår du?
Svar; (Känner sig tillfreds med livet. Är i dag mycket tryggare och uppskattar att han får följa med så mycket. Han kände sig förvirrad då det bara blev ni två och han tyckte att det blev tomt hemma. I dag känner han ingen saknad. Han kunde förr tycka att det var jobbigt att bli lämnad själv, men i dag tar han det med ro och passar på att vila när han är själv. Han vet att matte återvänder och kan koppla av när han är själv hemma. Finns det någon hund som ni träffade då ni bodde förut, jag uppfattar att det finns en saknad efter en vän som ni mötte ute där eller om det är så att hunden har lämnat er, flyttat eller ser den mer sällan.
Floyd uppskattar när det kommer gäster till er, då känner han sig viktig för att han välkomnar dem och ser till att de trivs hos er. Han tar detta uppdrag på allvar och ger gästerna av sin uppmärksamhet. Han känner att han vill bidra med något viktigt till er familj och han vet att för matte är vännerna viktiga, därför har han valt att se till att gästerna trivs! Han känner en stark tacksamhet över att han fått bli hund hos dig och att du alltid varit så mån om att han ska må bra. Ert band är starkt och ni känner tydligt av varandras känslor, i dag är det inget problem för honom, men förr kunde han ha svårt att känna vad som var hans känslor och inte. Ni har vuxit mycket båda två, matte är i dag mycket tryggare inom sig och känner även att hon klarar av att ta hand om sig själv, att hon funnit en bra plats i världen.)


Fråga; Har du ont någonstans?
Svar; (Han kan bli trött i hö bakben och lägger över vikt framåt till båda bogarna. Det finns en påverkan i hö höft och i korset. Han kan känna sig trött i länden och vilja sätta sig för att vila muskulaturen där. Men han verkar inte ha ont, han blir stel och trött. Det finns obalans i mitten av halskotorna på vä. sida som han har haft länge, han har suttit fast och slitit sig loss, med obalansen i nacken som följd. Det här är en gammal spänning. Han känner inte av det så mycket i dag, men när han går i koppel och ligger på lite då kan han efteråt känna av det som värk ned i manke och bog. Han är lite stel efter att ha vilat, men han blir mjuk då han rör sig, ingen bestående stelhet.)


Fråga; Känner du dig OK efter operationen?
Svar; (Han visar mig ingen smärta eller att det inte skulle vara ok. Ibland finns en ilning vid ärret, nerver som växer fram efter att ha blivit avskurna.)


Fråga; Hur trivs du i lägenheten?
Svar; (Han kände sig vilsen fösrt men nu är det ok och han känner sig hemma. Jag upplever att det var hela situationen som var ny och jobbig i början och att han så mycket kände av mattes känslomässiga status, all ilska och frustration som fanns då. Han hade svårt att koppla av i början han visste inte var matte var på väg, han upplevde det som att han inte visste om han skulle stanna hos dig eller inte och det skapade förstås en oluskänsla. Han säger att det var många förändringar och att det verkligen blev anorlunda, men att det funkar bra nu. )


Fråga: Hur känns det att det bara är du och matte nu?
Svar; - Det är lugnare, inte så mycket känslor som ligger outtryckta och inte samma känslostormar heller. Vi har en bra struktur i vår vardag och jag gillar lugnet, jag kan bli lite orolig när det är starka känslor som hålls tillbaka, för det känns obehagligt och jag bara väntar på att det ska komma ut och kanske drabba mig, så var det för länge sedan!
(Här finns gamla minnen från tiden innan han kom till dig. Det känns som om det var starka skiftande känslor här, som missbruk var inblandat eller någon psykisk obalans, detta upplever Floyd som mycket svårt att förhålla sig till, han visste aldrig vad som var förväntat beteende av honom och han kände sig ofta stressad av det. Han är en hund som vill ha klara regler och veta vad som krävs av honom, då vet han vad han ska göra, vad som är rätt och fel och han blir lugn.)


Fråga; Hur upplever du det är att vara mera hemma nu?
Svar; (Det går bra, han känner att han inte orkar som förr, han blir fortare trött och känner av höft och kors men är samtidigt inte lika trött som han varit en period innan. Nu är han piggare men uppskattar att få vara hemma hellre än att vänta i bilen. Visst är det kul att följa med men han känner att det är skönt hemma.Han är lite mera frusen nu och vill ha värme då han sover länge. )


Fråga; Är det något vill göra mer av?
Svar; (Han älskar era promenader och han känner sig uppskattad för den han är i dag! Att han kan vara den hund som du önskar dig och han känner sig så stolt över att du ofta uttrycker att du är nöjd med honom och att han kan ”uppföra” sig när ni är ute. Han vill mest ha leken för att den får honom att känna sig glad, inte för att det är själva motionen som han behöver. Men att få höja humöret är viktigt då han annars vilar mycket, han letar gärna godis inne, om matte vill aktivera honom. Han har lätt för att minnas många olika komandoord om du vill lära honom att hämta olika saker till dig, kanske hans egna eller annat som kan vara bra att ha en hjälpreda till! )


Fråga; Kan matte ändra på något så att det blir bättre för dig?
Svar; - Jag vill gärna ha aktivering, inte mera långa promenader utan sådant som vi kan göra inne också.
(Han är egentligen en arbetsmyra som älskar att samarbeta och känna sig duktig! Han vill gärna lära sig saker och jobba med huvudet, små saker som ni kan göra inomhus, han känns så angelägen och uppspelt när han berättar! Han vill gärna få aktivering! )
Kommunikation sinne till sinne. 2014-10-26
Vulfa 10 år, Lettiskt Halvblod


Fråga; Vem är du?
Svar; (En mycket varm och vänlig personlighet! Hon tycker att det är viktigt att uppföra sig på rätt sätt tillsammans med människorna och tycker om att visa att hon respekterar dem och vet hur man gör när man umgås! Hon anstränger sig för att vara tillags och för att ge det som männsikan vill ha. Vulfa har förstått att människor är sköra och att man får vara försiktig i umgänget med dem. Hon uppskattar att bli riden och att samarbeta med människan, det verkar finnas en sådan arbetsvilja långt tillbaka i hennes gener, goda individer att avla på! Vulfa tar stor ansvar, precis som matte, och trivs med att känna att hon gör rätt och att matte är nöjd! Hon kan dock inte accepter allt utan hon kan vara bestämd även om hon är vänlig.
Det känns som om Vulfa inte har kunna prestera som hon vill och att hon ännu väntar på att riktigt kunna ta i, hon kan känna sig frustrerad över det och vilja börja jobba mera intensivt. Hon uppskattar förändringarna sedan hon blivit din häst, det är lugnare omkring henne och hon känner en mera sammanhållen inrikting för henne och era aktiviteter, något som hon uppskattar mycket. Hon tycker om att känna sig delaktig, att hon förstår och vet vad som ska komma så att hon är införstådd med det och kan göra sitt allra bästa. )


Fråga; Hur mår du?
Svar; (Trött och spänd på båda sidor om manken, högt upp i bogarna. Lätt huvudvärk, hon känns spänd bakom nacken och smärtan strålar ned i halsmusklerna på vä sida. Huvudvärk över vä. öga som strålar ned längs nosryggen på vä sida. Huvudvärken kommer ofta då hon går ned i lodplanet. Spända käkmuskler och hon kan känna en trött, domnande känsla i dessa muskler, spänningens intensitet kommer och går. Har skyddat vä bak en längre tid, det har blivit som ett invant beteendemönster. Har en låsning i korset som behandlats tidigare men inte släppt eller återkommit. Har i uppväxten haft stora problem där. Är lite kort i sina ryggmuskler och har därför lätt att sänka ryggen vid ridning, detta gör att hon bär mycket med frambenen och att ryggmusklerna är korta beror på obalansen i korset och att hon därför inte kliver in med bakbenen under sig och inte kan sträcka ut sina ryggmuskler vid rörelse. Det är flera faktorer som spelar in här. Att hon dessutom varit rädd om vä. bak påverkar också att hon inte vill belasta bakdelen och att obalansen i korset hänger kvar, då hon inte belastar alla fyra benen lika. Hon har gått länge med dessa obalanser.)


Fråga; Hur trivs du i stallet?
Svar; (Hon tycker att det är lugnt och skönt! Hon har en tid bott i ett stall där det var mycket oroligt och det skapade en oro även hos denna annars så lugna häst. Hon kände sig stressad där och rutinerna följdes inte alltid. Här finns en tydligare avsikt i rutinerna som har en lugnande inverkan på Vulfa. Hon uppskattar att få vara ute och att det är lugnt i stallet.)


Fråga; Kan matte göra något för att du ska trivas ännu bättre?
Svar; - Det är tur att jag får gå ut, annars hade det blivit så trist att inte heller kunna jobba ordentligt! Jag känner inte att jag får samma glädje av att inte kunna jobba på. Men när jag får gå ut så blir det lättare.


Fråga; Känner du någon skillnad i vä bak efter operationen?
Svar; ( Hon vågar ännu inte belasta alla benen lika mycket, du kan få visa henne genom att lura henne via rörelser att belasta benet lite till, så att hon känner att det inte gör ont längre! Hon har skyddat det så att det inte gjorde lika ont som det skulle ha gjort annars. Det kan vara lite svårt att övertala henne att det inte kommer att göra ont nu längre, för hon ”vet” att det gör ont och har hon väl bestämt sig är hon envis!)


Fåga; Hur känns överansträngningen i de andra benen?
Svar; (Hon har haft mycket värk och stelhet här men det känns lite bättre nu, även korset verkar vara mindre ständ för att hon bär lite mera jämnt med benen och vågar att gå på lite mera frimodgt nu än innan. Det har redan släppt på lite i korset! Det verkar ta tid för henne att känna att det är skillnad, att hon vågar belasta utan fara för att det onda ska komma tillbaka, hon är försiktig av sig och lägger över lite vikt i taget för att det inte ska göra ont.)


Fråga; Hur känns nya sadeln?
Svar; (Breda anläggninsutor som ligger an med större yta mot hennes rygg. I den förra fanns några punkter som belastades mera så är det inte här utan en mera jämn fördelning. Men hon lägger över mera tyngd till ryggens vä sida och får då ett större tryck av ryttarens vikt där.)


Fråga; Vad kan matte förbättra i sin ridning?
Svar; - Jag behöver få upp min rygg så att jag inte får ont i den, det känns som om jag blivit stelare i den och det skrämmer mig. Jag skulle vilja strecha mina bakben så att det känns i ryggmusklerna, det skule hjälpa mig att få bättre kontakt med dem Jag vill gärna att matte hjälper mig att få lättare kontakt med bakbenen så att jag vet var jag sätte rned dem, det känns ofta som om jag vinte riktigt vet var jag har dem.


Fråga; Varför håller du på med tungan som du gör?
Svar; (Här finns en massa obehag av bettet som hela tiden gör sig påmint då bettet är i munnen. Vufla försöker att klara av att ha bettet i munnen men då blir det att hon fixar med tungan för att lätta bettets tryck från lanerna. Hon försöker verkligen att vara till lags! Men med tiden har lanerna blivit mer och mer känsliga av bettets stryck och inverkan att det i dag är svårt för henne att ens kunna tåla bettets tyngd mot lanerna utan att få ett starkt obehag.)

 

Fråga; Vad tycker du om bett?
Svar; (Oerhört känslig i sina laner! Speciellt i munnens vä. sida vid tanden i underkäken gör det ont när bettet kommer emot tanden, men hon är besvärad enbart av att ha bettets egen tyngd mot lanerna och det känns som om hon har benpålagringar i alla fall på vä sida i lanen. Om hon rids för att prestera kan hon känna att det blir svårt att andas om hon inte får greja med tungan, om den hålls fast eller om man har nosgrimma på som tvingar henne att hålla munnen stängd. Bettet skapar salivstimulans och Vulfa kan inte svälja och andas på samma gång och då tungan hindras av bettet kan hon inte svälja alls. Det blir en svår situation för henne att även ha smärtan att försöka parera i detta.)Finaste dem, somsagt! Floyd är ju bara så klockren och Vulfa.. hon är ju Vulfa. Hon är en egenhet
i sig och det är vad jag gillar med henne. Dem dagarna hon har sina bra och mysiga(re) dagar är det..
ah.. värt precis allt slit! Sen har det inte varit lätt, och är inte lätt,
då man vill så otroligt mycket men måste ge det sin tid. Och som ni förstår finns det ju att jobba på
och med.. det här med ryggen är ju något jag faktiskt kan påverka, så det är där jag har fått börja nu,
precis som med stretchingen. Att stretcha är ju något jag gjort hela tiden, men i bak
har man varirt bra försiktig och inte gjort det fullt ut, men nu testar vi helt enkelt. Ser hur det går.

Idag var hon förövrigt himla fin! Eller faktum är att hon varit betydligt mer medgörlig sen helgen
men det kan ju lika gärna vara en tillfällighet, brukar ju trots allt gå i perioder. Både i mån+ tisdags
var vi ute på långtur och galopperade en hel del, i onsdags fick hon gå i linan
och rörde sig då bra mycket bättre än normalt och idag.. ja jäklar vilken känsla som infann sig 
till och från! Imorgon ska hon återigen få gå på banan i alla fall - men med Lisa då jag vill se henne
från backen med ryttare, då jag anser att det är nyttigt, och på lördag får vi se.
På söndag blir det ytterligare ett ihopsläpp då ett nytt sto ska in i hagen hursom och därefter
får det bara bli en promenad då damen ska skämmas bort med laserbehandling. Allt för djuren,
helt enkelt, Floyd var ju på bemer senast i tisdags och så blir det till att åka på det ganska snart igen.
Ja-a.. det var väl en uppdatering om nuläget, kan man väl säga. 


Learn from your mistakes, work hard, and don’t let other people’s opinion of you become your limitation

Lång dag och minst sagt mycket intryck.. så sover man en timme eller två när man kommer hem..
ja då är man förstås pigg nu. Så, ja, tur för mig då att jag är ledig imorgon! Detta för att jag nu haft
min jobbhelg nu, samt jobbar nästa lördag. As usual.

Hursom.. har Kaisa idag infunnit sig i stallet. Och för er som inte vet vem hon är/ vad hon gör
så jobbar hon delvis med medial rådgivning, och att jag valde just henne och just nu beror dels på
att jag haft henne till Floyd förut och helt enkelt tror/ litar på henne,
och dels för att det senaste året (framförallt senaste halvåret) bestått av en hel del förändringar.

Floyd fick sin tid först och ja.. vad ska man säga: min älskade, underbara Floyd ♥♥♥
I korta drag kan man väl säga att han mår bra, känner sig lugn och trygg i sig själv, inte har ont,
är något stelare efter vila, men uppskattar ändå att lämnas hemma så som han gör nu ibland.
Uppskattar att kasta pinnar, men mer för att det är upp-piggande än att han faktiskt behöver springa,
önskar dock att göra mer sök hemma (så självklart är det något vi ska göra mer av nu),
han vill helt enkelt ha en uppgift. Sen saknar han en hund som vi umgicks mer med förr= Stella, 
såklart. Och så vidare.. får se om jag kanske lägger upp alla frågor och svar här när jag fått dem sen.
Men vad jag gillade "att höra" mest var att han trivs bra med att det bara är jag och han nu,
att han känner att vi är så pass sammanlänkade att han vet att jag vet vad han känner, och tvärtom.

 
V.. måste jag nog läsa igenom allt en gång eller två då det finns väldigt mycket att säga där. Hon trivs
med mig/ i stallet och trivs bra med att det är mycket lugnare, samt mer fasta rutiner. Sadeln ligger bra
dock upplever hon att hon har mer tyngd på vän. sida (vilket förmodligen beror på att hon skjuter 
över mig titt som tätt, och så är det ju tyvärr ingen nyhet att jag är lika sne som hon..) så jag får,
helt enkelt, känna av det extra mycket nu.. samt kanske även börja hoppa upp från höger sida istället.
Kan ju inte göra mer än att prova och se vad som funkar. Att hon håller på med tungan fick jag även
svar på men det är lite för invecklat för att skriva om här innan jag läst det om och om igen;
samma med hennes upplevelser om hur kroppen känns i övrigt. Anyway! Mina fina, underbara djur ♥

Almost every successful person begins with two beliefs: the future can better than the present, and I have the power to make it so

Och så börjar långhelgen leda mot sitt slut.. men, det har varit en bra helg! Så.. det får jag leva på
dem närmst 3 kommande dagarna som endast kommer innehålla jobb 06.35-17.15 och därefter stall. 
Mat är lagad framtill fredag eftersom jag verkligen inte kommer känna för att laga matlådor
när man kommer komma hem sent och lägenheten är väl rätt grundligt städad skulle jag väl säga.
Underlättar ju, i alla fall. Skönt ändå att både hunnit förena nytta med nöje under dem här dagarna ivf.
Igår hann vi med lite av en tjejkväll här hemma t.o.m efter en middag på Texas Longhorn
och utöver dem timmarna har man både hunnit med sig själv och djuren. Men.. ja.. nu tar vi nya tag!

På fredag är man ledig igen då man jobbar i helgen hursom, så då är tanken att ge Vulfa ett bad
samt vara överambitös och tvätta alla borstar (igen).. var tanken idag egentligen, men.. ja, whatever..
en timmes skrittrunda med några i stallet fick det bli över det vardagliga stallfixet i alla fall.

As long as you're with me

 
 
Så mycket kärlek 

Och tilläggas kan väl att ja, jag är dålig på att uppdatera här..
men alla ovan visade bilder är från min insta. Så ja, där är jag mer aktiv. 

Every single thing that has ever happened in your life is preparing you for something that’s meant to come

Och så var äntligen min enda lediga helg här igen! Inte bara en utan två promenader med Floyd
är avklarade, tvättstugan är klar och så har man även för första gången på bra många veckor solat lite.
Känner att det var bra välbehövligt. Nu ska man bara ta tag i lite saker här hemma
innan man beger sig till stallet.. och ikväll ser jag fram emot att bara vara utan en massa måsten
och krav som tynger. Så ja, så får det bli! Bara att sätta fart nu alltså så det kan få bli så. For once..
 
Sen jag skrev här senast har det inte hänt alltför mycket i alla fall.. djuren mår bra, jobbet rullar på,
middagen på Enjoy var det inget fel på.. osv. Floyd var dock på massage+ bemerbehandling i tisdags
så han har fått ta det lite lugnt sen dess då han reagerade något från vänster skuldra
ner till vänster armbåge, vilket inte kom som en nyhet då han sträckte sig på något sett förra veckan
när han for omkring lite mer än vanligt. Farbrorn har inte riktigt insett att kroppen inte riktigt orkar
att hoppa omkring som förut haha. Hursom ska jag stretcha och linimenta herrn
och sen komma tillbaka på bara bemer inom en vecka. Och på tal om om en vecka.. 
Nästa söndag kommer Kaisa till stallet för både Floyd och Vulfa. Har ju haft henne till Floyd i början
så känns som att det kan vara dags igen nu efter alla förändringar senaste året, se hur han känt för det..
mår nu osv. Tror jag har ganska bra koll på honom hursom, men Vulfa kan nog bli intressant.
Vi får se hur allt tar sig helt enkelt.. Time will tell.

These other things

Här var det livat typ.. eller inte. Ja ja, nu sitter man här i soffan efter jobb, stall och träning i alla fall,
ska bara släppa ut Floyd en sväng också så kan man avsluta den här dagen med sömn sen. Annars då?
Jo, livet har varit lite rörigt ett bra tag, därav dålig eller ingen uppdatering alls..
men nu.. börjar det åtminstone gå åt rätt håll, typ. Djuren mår bra och jag jobbar på det, så att säga.
Imorgon är jag hästledig då jag ska ut och möta upp en gäng på Enjoy men sen finns nog inga planer
på något speciellt därefter. Dagarna rullar på helt enkelt. Nu.. ut med min bästa grabb!